Wednesday, April 25, 2012

popia inti otak-otak ikan tenggiri

otak2 ikan tenggiri yang dibuat hari itu berbaki, jadi tc gunakannya sebagai inti popia. tc tak gunakan telur sebagai "gam kulit popia" sebaliknya menggunakan bancuhan tepung gandum sebagai pengganti.

Tuesday, April 24, 2012

sambal tumis pati santan daun kunyit


tc masih ingat semasa kecil dulu arwah bonda tc selalu buat sambal ni. ketika itu bonda kebiasannya menanak santan untuk dibuat minyak. minyak hasil daripada santan yang ditanak tu digunakan sebagai minyak rambut bonda, kebiasaannya bonda letakkan bunga melur dan hirisan daun pandan dalam minyak yang dah sejuk tu, minyak tanak ni bila dah lama akan ada bau tengik...hehehehehe

kebiasaannya akan ada "tahi minyak" dan tc amat suka makan "tahi minyak" ni sebab rasanya yang lemak2 tu, bonda akan buatkan sambal tumis dan selalunya menggunakan ikan bilis tamban, bila lada dah garing, masukkan ikan bilis dan bawang hiris serta hirisan daun kunyit, garam gula secukupnya maka bonda akan masukkan "tahi minyak" digaul sebati.

tc pula buat versi yang mudah sedikit, dah tumis kan lada dan belaccan sehingga garing, masukn bawang, air asam jawa/asam keping,ikan bilis, garam gula secukupnya makan tc masukkan santan pekat dan didihkan sehingga pekat
satu lagi versi seperti membuat rendang, campurkan lada kisar, ikan bilis, bawang hiris, belacan, asam keping/asam jawa, didihkan sehingga pekat. tambahkan garam, gula dan daun kunyit

kali ni tc tambahkan telur rebus ketika sambal mula memekat, makan dgn nasi panas, ada pula ikan pekasam...sedapnya

lempeng gandum sambal tumis


lempeng gandum dicicah sambal tumis pulak tu adda kopi o pekat panas...fuhhhhh...mantap

resepinya:
500ml air (campurkan dengan garam secukupnya)
1-1/2 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung ubi
2 sudu makan minyak masak

cara-caranya:
kisarkan kesemua bahan diatas sehinnga sebati
panaskan kuali (tc gunakan kuali tak melekat)
untuk permulaan, letakkan sedikit minyak, tuangkan sesenduk besar adunan, tutup kuali dan biarkan tepung masak sekitar 3 minit

Monday, April 23, 2012

upah haji

alhamdulillah, hajat nak membuat upah haji arwah bonda tercapai juga, dipermudahkan TUHAN semua urusan yang berkaitan.
pendaftaran telah pun dibuat, ursan pembayaran juga telah selesai, insyallah.....urusan untuk menghajikan arwah bonda akan dibuat pada musim haji 1433 hijrah ni

Friday, April 20, 2012

otak-otak ikan tenggiri


bahan A
500 gram isi ikan tenggiri

bahan B (dikisar) :
15 tangkai lada kering
12 ulas bawang merah
6 ulas bawang puteh
1/2" halia
1/2" lengkuas
1" kunyit (boleh gunakan kunyit serbuk)
3 batang serai
3 biji buah keras
air asam jawa (biasanya tc tambahkan air asam jawa ni semasa mengisar)

bahan c:
2 sudu rempah kari
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu besar cili serbuk (pilihan untuk warna dan kepedasan)
5 helai daun limau purut

bahan D:
1/2 cawan santan pekat

bahan E:
2 biji telur
2.1/2 sudu besar tepung sagu

cara2nya:
panaskan minyak
tumis bahan kisar sehingga wangi dan garing
masukkan rempah kari, ketumbar serbuk dan cili serbuk, gaul rata mask sehingga pecah minyak
masukkan santan dan daun limau purut,
tambah garam dan gula secukupnya.
didihkan sehingga kuah pekat
matikan api dan sejukkan

apabila sambal sudah sejuk keluarkan daun limau purut
kemudian masukkan isi ikan yang telah dihancurkan, 2 biji telur dan juga tepung jagung
gaul sebati (tc gunakan mixer untuk menggaul)

ambil daun pisang, letakkan 2 sudu pes otak-otak dan balut, kemudian stapler dihujungnya (macam membungkus lepas
panggang sekita5 4 minit setiap bahagian
sebahagian lagi boleh dikukus, disejukkan dan dipotong ikut saiz yang disukai. boleh disejuk beku dan digunakan untuk membuat popia otak2

apam air krim soda


membelek majalah lama tc tertarik kepada gambar apam aiskrim soda yang tersiar dimajalah rasa april 2009, kebetulan bahan2 yang diperlukan ada maka tc pun merajinkan diri membuatnya. makan panas2 sememangnya sedap.

ini resepinya

bahan A (diputar sehingga kembang) :
3 biji telur
220 gram gula - tc kisar dulu menggunakan blender kering
1 sudu teh ovellete

bahan B
200gram gula
150ml air krim soda
pewarna merah

cara2nya:
putar telur, gula dan ovellet sehingga kembang dan gebu (seperti nak membuat bauhulu). tc guna mixer dengan kelajuan no 5 dan masa memutarnya sekitar 10 minit sahaja.
campurkan tepung kedalam adunan telur yang telah kembang, gaul rata
kemudian tuangkan air krim soda dan gaul sebati
bahagikan adunan kepda 2 bahagian (+/- 400 gram setiap bahagian) sebahagian dibiarkan kosong dan sebahagian lagi diwarnakan
masukkan kedalam "paiping bag" dan picitkan kedalam acuan berselang seli warnanya
kukus selama 15 minit

Thursday, April 19, 2012

karipap inti mee hoon


mungkin ramai yang pelik membaca enty kali ini, karipap inti mee hoon, biar betul tokchik ni...
bukan melawak atau nak buat ujikaji tetapi sekadar mengembalikan nostalgia silam. Dikampung dulu ada seorang peniaga kecil2an yang menjual kueh2 mueh, nasi lemak sebagai menu sarapan pagi jualannya, yang tc tak boleh lupa sehingga kini adalah karipap inti mee hoon yang dibuatnya.
terlanjur membuat karipap dan kebetulan ada baki mee hoon dimeja maka tc ambil sedikit dan dijadikan inti karipap...jadi le buat supaya tak kempunan...
kalau ditanya, tc pasti kata...sedapppppppp

Wednesday, April 18, 2012

kaswi keledek


bahan A (dimasak dan disejukkan):
350 gram gula
800ml air
4 helai daun pandan

bahan B (direbus dan dilenyek) :
200 gram keledek

bahan C :
210gram tepung gandum
2 sudu besar tepung ubi
pewarna kuning /oren

bahan D:
50 gram kelapa parut
garam secukupnya

cara penyediaannya:
panaskan kukusan terlebih dahulu
satukan tepung gandum, tepung ubi, pewarna serta keledek yang dilenyek, gaul rata
masukkan sedikit demi sedikit air gula, gaul rata
tapis adunan
kukus selama 1 jam
biarkan kueh betul2 sejuk sebelum dipotong
gaulkan dengn kelapa parut semasa menghidang

Sunday, April 15, 2012

urap tauge pucuk paku kacang botor


bahan2
50 sen tauge - celur sekejap (celup sekali lalu aja dalam air panas) toskan
1 ikat pucuk paku - dicelur
7 batang kacang botor/botol/kelisa - dihiris nipis

kisarkan :
3 biji lada merah (nak pedas, boleh tambah cili padi)
belacan sebesar syiling 50 sen (tc goreng dulu, kalau nak bakar pun boleh)
100 gram kelapa parut (nak lebih pun boleh
garam dan gula secukupnya

kisarkan cili, belacan, garam dan sedikit gula sehingga lumat (guna blander keriang /ditumbuk)
kemudian masukkan kelapa parut, kirsa /tumbuk sekejap

didalam bekas , masukkan tauge, kacang botor dan pucuk paku, masukkan bahan kisar, gaul rata

nota :
kalau nak tambah hirisan bawang merah juga boleh

Friday, April 6, 2012

kueh dadar


terpandang lebihan inti kelapa didalam peti sejuk, jadi pagi ni tc merajinkan diri membuat kueh dadar untuk sarapan. sebahagian adunan tc letakkan pes oren manakala sebahagiannya lagi tc biarkan kosong.

bahan2nya:
1-1/2 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung ubi
545ml air/ 2-1/3 cawan air
2 sudu makan minyak
garam secukupnya (nak senang bancuh terus didalam air dan rasa kemasinannya)
perisa/pewarna yang disukai

cara tc cukup mudah, tc masukkan kesemua bahan diatas kecuali perisa/pewarna kedalam pengisar dan tc kisar sehingga sebati

tc gunakan kuali tak melekat untuk memasak adunan kueh dadar ni.

Thursday, April 5, 2012

talam kacang merah


resepi ni tc terpandang di yatiememories.blogspot.com
dah lama disimpan, baru semalam dapat mencubanya.
ikhlas cakap ....sememangnya sedap kueh talam ni, terima kasih buat yatie dan tc minta izin nak catatkan disini pula

lapisan bawah:
1.1/2 cawan kacang merah yang telah direbus empuk
1 cawan air
1.1/2 cawan tepung beras
2 cawan santan cair
2 sudu besar tepung hong kue / tepung jagung
1 cawan gula
sedikit garam
pewarna merah

panaskan kukusan

kisar kacang merah dan 1 cawan air sehingga hancur, ditapis
campurkan dengan bahan2 yang lain sehingga sebati dan dimasak sehingga naik wap
tuang kedalam loyang dan kukus selama 25 minit (tc lapiskan loyang dengan plastik supaya senang nak mengeluarkan kueh)

lapisan atas

1.1/2 cawan tepung gandum (tc keluarkan 3 sudu dan digantikan dengan tepung beras)
1 cawan gula
2 biji telur
1 cawan santan pekat
2 cawan air (kisar dengan 3 helai daun pandan dan ditapis. tc guna pes pandan)
secubit garam
pewarna hijau
esen vanilla (tc letak )

bancuh kesemua bahan diatas sehingga sebati dan ditapis(santan jangan dikisar untuk mengelakkan kueh/lapisan atas menjadi berminyak apabila dikukus)
masak sehingga naik wap
cakarkan lapisan bawah dan tuang bancuhan utuk lapisan atas dan kukus selama 25 minit lagi.

sejukkan baru dipotong

Followers