Sunday, April 25, 2010

pekasam daging

kebelakangan ini tokchik asyik dok teringat masakan yang pernah dimasak oleh arwah bonda tercinta, apa lagi, kring.....kring..... tel wak emon..... tanya resepi le ....



teringat keenakkan daging pekasam masak lemak cili padi arwah mak.projek hari ini .... menyediakan pekasam daging. pagi2 tadi kepasar, beli sekilo daging, balik kerumah, potong ikut saiz yang sesuai, dibersihkan, dan bermulalah proses memeram daging.


selapis daging, taburan nasi sejuk, garam dan asam keping, buat le bersilih ganti sehingga selesai kesemuanya, tutp ketat2 bekas yang digunakan, lepas seminggu boleh le dimasak

20 comments:

  1. Salam tok chik..perapnya tak payah letak dlm fridge kan..

    ReplyDelete
  2. assalam sally...maaf lambat reply

    tak perlu
    buat macam yg tc tunjukkn dalam gambar tu

    ReplyDelete
  3. Senang jela buat pekasam daging ni. Bolehla wife saya cuba buat.

    ReplyDelete
  4. pernah tgk org buat pekasam guna beras goreng garam n asam keping.. tp awk guna nasik.. mgkin lg cepat jadi ye?.. tp sy pnh cuba yg ngan beras tu... lama peram x jd2.. last2 daging/ayam tu yg berkulat.. huhu :(

    ReplyDelete
  5. ini cara yang digunakan oleh arwah bonda saya
    untuk pekasa ikan sungai pun boleh
    yang pnting garam kena cukup dan ditutp ketat

    ReplyDelete
  6. salam
    garam tu agak2 ke
    sume bahan agak2 ye
    tq

    ReplyDelete
  7. guna kan garam halus
    taburkan rata

    ReplyDelete
  8. Salam tok cik....maaf brtanya ye.apa fungsu nasi sejuk tu untuk proses pemeraman daging?x berkulat ke nnti?klau x letak nasi sejuk tu apa akn jd ek?? Terima kasih....

    ReplyDelete
  9. Nasi sejuk? Nasi yang dah dimasak dan dah di masak 2 ke?

    ReplyDelete
  10. nurul ain
    assalam
    nasi sejuk ni berfunsgi sebagai pengawet bila dicampourkan dengn garam
    insyallah tak berkulat
    tc gunakan cara yag digunakan oleh arwah bonda tc

    shahida asmuni
    ya
    nasi yg dah semalaman atau pun yag dah betul2 sejuk

    ReplyDelete
  11. Asslm nak tanye selepas seminggu peram tu daging perlu basuh ker boleh terus di masak?

    ReplyDelete
  12. salam akak..nak tanya..waktu nak lapis2 tu..mana dulu?nasik,garam,daging,asam,pastu ulang lagi ke?atau gaul sekaligus?nak cuba buat..konfirm nasi sejuk ye..coz penah beli dri kwn,diaorg guna beras yg disangai..

    ReplyDelete
  13. ini cara yang digunakan oleh arah bonda saya.
    dilapiskanletak daging
    tabur garam
    tabur nasi sejuk

    ReplyDelete
  14. Salam...boleh tahan berapa lama ya?

    ReplyDelete
  15. senang kira...
    lepas dah menjadi. simpan aja dalam peti sejuk
    tetapi arwah bonda letak dipara pinggan aja. bertahan berbulan2 selagi tak habis dimakan

    ReplyDelete
  16. Tok chik ..resepi pekasam kita sama le...
    Saya buat bisnes pkasam ikan pun pakai ns sejuk..
    Rasanya lbih sdappp..

    ReplyDelete
  17. Tc,

    Kalau pekasam ayam, boleh guna cara yang sama jugak k? :)

    ReplyDelete
  18. fairuza

    tc tak pernh membuat pekasam ayam dan tak pernh mendengar tentangnya
    tetapi kalu nak mencuba apa salahnya

    ReplyDelete