Friday, July 2, 2010

lempeng pisang

bahan2nya amat mudah

pisang masak - dapat yang ranum lagi sedap
gula merah
gula pasir
sedikit kelapa parut
secubit garam
tepung gandum

cara2nya
lenyek pisang, kemudian campurkan gula merah, gula pasir, kelapa parut dan tepung gandum, gaul rata.

ambil daun pisang, letakkan sesenduk adunan tadi keatas daun pisang, menggunakan kuali tak melekat, "panggang" adunan tadi sehingga masak (tak dapat nak cari ayat yang sesuai)


2 comments:

  1. nk cari kt mana ye kuali tak melekat nipis ni?

    ReplyDelete
  2. shafiq,
    jenguk2 kat giant, kat tesco ke atau carefour
    pilihannya banyak, ada yang mahal ada yang murah
    yang tc gunakan ni hnya berharga rm 29.00
    sebab kalau jenama teffal tu harganya berganda2 mahal tetapi kualitinya amat jauh berbeza dgn yg tc gunakan

    ReplyDelete