Thursday, October 21, 2010

ikan siakap kukus



1 ekor ikan siakap anggaran 1 kg
(dikelar dan disapukan dengan sos tiram)

halia yang diracik halus
cili padi dihiris
bunga kantan diracik
4 biji asam boi - di siat2/limau jeruk

2 sudu makan kicap cair
1 sudu kecil minyak bijan - pilihan

4 ulas bawang putih diracik halus, digoreng kekuningan dan dituangkan keatas ikan
kukus ikan sehingga separuh masak
kemudian tambahkan tomato yang dibelah 4
kukus semula sehingga ikan masak

semasa menghidang, taburkan dengan daun ketumbar, jika tiada boleh digantikan dengan daun sup

3 comments:

  1. d minat ikan siakap kukus. pergghhhhh sedap nye.

    ReplyDelete
  2. aprove je ler pacik oii. takkan tak kenal kite. hehe

    ReplyDelete
  3. mcm mana nak kenal bukan nya ada gambr pun wahai cik d

    ReplyDelete