Thursday, November 18, 2010

LAKSA JOHOR


Teringin sangat nak makan laksa johor, tekak ni kekadang mengada2, yang dibeli tak menepati citarasa, so kenalah masak sndiri
kali ni tc hnya nak tepekkan gambrnya aja
speggeti yang dah siap dicelur

kuah laksa tc, tc gunakan ikan makarel yang dibeli dipasaraya..bukan yang dah ditinkan ya, pada tc ikan ni lebih sedap dijadikan kuah laksa, kekadang tc gunakan ikan tongkol


ni aja ulaman yang ada, lada merah tak ada, jadi sambal belacannya gula cili padi

gaul rata, ngap le--- tc suka kuah yang pekat, terasa isi ikan membaluti speggeti

3 comments:

  1. salam.
    dah 2 tahun setengah dok johor. tapi lom merasa lagik laksa johor. huhuhu

    ReplyDelete
  2. wkslm
    aik ...sebegitu lama, tak kn tak berkesempatan menjamahnya atau sememangnya kamu tak berapa berminat dengn laksa jhr

    apa kata memasak sndiri
    belek2 le resepi yg tc sertakan, cuma resepi tc ni tak ada sukatannya...sbb tc masak pun ikut rasa, orng cakap...main campak2

    untuk kuah, sediakan
    ikan yang direbus dan dikisar ..

    bawang merah, bawang putih, halia -dikisar

    rempah kari dan sedikit cili serbuk (untuk warna yang cantik)
    kerisik dan asam keping/asam jawa

    ReplyDelete
  3. jangan lupa daum kesum, bunga kantan
    ulama2an dan sambal belacan (kemestian)

    ReplyDelete