Sunday, November 14, 2010

sambal pati santan daun kunyit



resepi arwah bonda, kegemaran kami adik beradik, tc paling suka kalau disertakan sama dengan ikan masin goreng dan juga ulam pucuk ubi celur
mudah sahaja menyediakannya

santan segar
lada kering yang dikisar
ikan bilis
belacan
asam keping /perahan air asam jawa
daun kunyit dihiris halus - cari yang muda
garam dan gula secukupnya
2 sudu makan minyak masak

cara2nya

satukan kesemua bahan diatas kecuali daun kunyit kedalam kuali, didihkan dengan api sederhana sehingga santan memekat
masukkan 2 sudu minyak masak, gaul rata, masukan daun kunyit yang dihiris, garam dan gula secukupnya
biarkan sehingga terbit minyak

3 comments:

  1. rajinnya abg kite ni masak... selamat hari raya aidiladha maaf zahir dan batin. jemput datang rumah.

    ReplyDelete
  2. terima kasih mal
    sambal ni makan dengn lempeng tepung/lempeng kelapa memang sedap
    makan dgn nasi panas2 ada ikan masin goreng dan ulam2
    slurppppppp
    cukup tu aja lauknya
    2 pinggan habis

    ReplyDelete
  3. terima kasih mal
    sambal ni makan dengn lempeng tepung/lempeng kelapa memang sedap
    makan dgn nasi panas2 ada ikan masin goreng dan ulam2
    slurppppppp
    cukup tu aja lauknya
    2 pinggan habis

    ReplyDelete