Saturday, April 16, 2011

puff pastry


dah lama puff pastry ni dalam peti sejuk tc, asyik tertangguh aja projek nak membuatnya.
kelmarin ada kesempatan, bahan2 untuk intinya pun ada, makan projek tertangguh tu pun bermula

selepas pastry tu dinyahbekukan, letakkan inti diatasnya kemudian lipat le ikut suka, nak bujur, bulat, lonjong, empat segi........hahaha

tc letakkan inti kaya, kacang merah dan juga daging lada hitam (inti yg digunakan untuk buat karipap)
dah siap tu sapukan kuning telur diatasnya, nak cantik campurkan sedikit susu kedalam kuning telur tu

panggang didalam oven selama 20 minit dengan suhu 200celcius

5 comments:

  1. wah rajinnya tok cik.Cm pun dah lama tak buat karipap.Nampak sedap.

    ReplyDelete
  2. kalau rajin dah lama dibuat
    ini pastry tu dah berbulan tersadai dalam peti sejuk

    mudah sebanrnya, ingatkan susah

    ReplyDelete
  3. kalau garing sikit mesti lagi sedapkan...sy pun ada puff pastry kat dlm esbok tu...beli da lama buat je blom lagi nih....

    ReplyDelete
  4. betul tu cik noraizam
    lagi satu kena cari jenama yang terbaik untuk kulit pastry ni...baru dapat hasil yg memuaskan

    ReplyDelete
  5. betul tu cik noraizam
    lagi satu kena cari jenama yang terbaik untuk kulit pastry ni...baru dapat hasil yg memuaskan

    ReplyDelete