Tuesday, May 31, 2011

sambal tumis tahi minyak daun kunyit



bahan2 yang diperlukan:
tahi minyak (bahan sampingan yang terhasil semasa santan ditanak untuk mendapatkan minyak)
ikan bilis
daun kunyit - dimayang halus

kisarkan bersama:
lada kering
bawang merah
belacan
perahan air asam jawa

menggunakan minyak daripada santan yang ditanak tadi, tumis bahan kisar sehingga garing
masukkan "tahi minyak", gaul rata
kemudian masukkan daun kunyit, gaul rata
tambah garam, gula secukupnya

4 comments:

  1. makan dengan pulut/lempeng/cekodok sedap jugak kan TokCik..

    ReplyDelete
  2. yup
    memang sedap
    makan dgn nasi berulamkan jering/petrai adan ada ikan masin
    lagi ummmmmmmmmph

    ReplyDelete
  3. terima kasih AtAs resepi ni.. memang sedap Dan wangi jek sambal ni, Bertambah nasi saya makan.

    ReplyDelete