Wednesday, July 13, 2011

apam gula hangus




bahan2 yang diperlukan:

bahan A (diblender sekitar 3 - 4 minit)
2 biji telur
1/2 cawan minyak masak
2 sudu makan majerin
3 sudu sus pekat manis

bahan B
1-1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh bikar bonat of soda

bahan C (dibuat gula hangus dan sejukkan- buat dahulu)
1-1/4 cawan gula
3/4 cawan air

kisar bahan A sehingga sebati (anggaran masa 3 - 4 minit)
kemudian masukkan gula hangus dan kisar lagi
tuangkan bahan yang dikisar kedalam bekas, masukkan tepung gandum yang telah dicampur bicarbonat of soda dan gaul rata
masukkan kedalam bekas dan kukus, juka bekas kecil sekitar 15 minit dah memadai, kalau yang besar seperti loyang 9" x 9" anggaran masa mengukus sekitar 45 - 55 minit

nota:
terlebih tuang adunan, bila dikukus apam tc naik membumbung....

tc tuang separas "bibir" yang dalam acuan tu, sapa sangka naiknya begini

3 comments:

  1. salam TC..Saya dah cuba buat apam gula hangus resepi TC ni ..alhamdulillah.Sungguh gebu dan sedap sekali.

    ReplyDelete
  2. As'salam Tokcik, singgah terus dari rumah CikManggis. salam kenal dari Che CT. sedap2 kuih dan menu2 kat sini. CT follow juga :D

    ReplyDelete
  3. wkslm ct, terima kasih, salam kenal kembali
    kita sama berkongsi apa yang boleh,

    alhamdulillah cikmanggis kalau ianya menjadi

    ReplyDelete