Wednesday, April 18, 2012

kaswi keledek


bahan A (dimasak dan disejukkan):
350 gram gula
800ml air
4 helai daun pandan

bahan B (direbus dan dilenyek) :
200 gram keledek

bahan C :
210gram tepung gandum
2 sudu besar tepung ubi
pewarna kuning /oren

bahan D:
50 gram kelapa parut
garam secukupnya

cara penyediaannya:
panaskan kukusan terlebih dahulu
satukan tepung gandum, tepung ubi, pewarna serta keledek yang dilenyek, gaul rata
masukkan sedikit demi sedikit air gula, gaul rata
tapis adunan
kukus selama 1 jam
biarkan kueh betul2 sejuk sebelum dipotong
gaulkan dengn kelapa parut semasa menghidang

3 comments:

  1. Salam TC..ada ye kaswi keledek, x pernah makan lagi nie..boleh saya ambil resepi nie ye..

    ReplyDelete
  2. Aduhhh...sana sini ada kuih kaswi... tak pernah buat lagi kaswi keledek...sedap nmpk

    ReplyDelete
  3. wkslm ina dan gee
    yang ni memang sedap, kalau kaswi biasa dia agak kenyal/liat sbb ada letak air kapur, yang resepi ni lembut dan seikit knyal bersebab ada tepung sagu ubi tu
    pda tc.....sedap
    sudi2kan ina...cuba le

    ReplyDelete