Sunday, April 15, 2012

urap tauge pucuk paku kacang botor


bahan2
50 sen tauge - celur sekejap (celup sekali lalu aja dalam air panas) toskan
1 ikat pucuk paku - dicelur
7 batang kacang botor/botol/kelisa - dihiris nipis

kisarkan :
3 biji lada merah (nak pedas, boleh tambah cili padi)
belacan sebesar syiling 50 sen (tc goreng dulu, kalau nak bakar pun boleh)
100 gram kelapa parut (nak lebih pun boleh
garam dan gula secukupnya

kisarkan cili, belacan, garam dan sedikit gula sehingga lumat (guna blander keriang /ditumbuk)
kemudian masukkan kelapa parut, kirsa /tumbuk sekejap

didalam bekas , masukkan tauge, kacang botor dan pucuk paku, masukkan bahan kisar, gaul rata

nota :
kalau nak tambah hirisan bawang merah juga boleh

4 comments:

  1. Assalamualaikum,
    salam kenal dari Amie, follow sini ye.

    ReplyDelete
  2. Salam TC...lama x makan urap tauge nie...kalau saya suka ratah jer lauk camnie..

    ReplyDelete
  3. wkslm cik ina
    sama le dgn tc....dok ratah aja
    yng penting ...taugenya mesti ada rasa rangup2 sikit ..sebab tu tc celur sekali lalu aja

    ReplyDelete