kueh bangkit santan atau bangkit sagu ni merupakan antara kueh yang menjadi kegemaran tc. Bahan yang digunakan tak banyak tetapi kalau tak kena caranya memang tak nak menjadi kuehnya.
tanya sana tanya sini, ada yang kata santannya kena masak dahulu ada yang kata tak perlu. memberanikan diri mencuba. dimulakan dengan bissmillah........alhamdulillah hasilnya
resepinya:
bahan A (disangrai/ tc masukkan dalam oven selama 10 minit/suhu 180c, disejukan 24 jam )
450 gram tepung sagu ubi / sagu rumbia (sagu rumbia hasilnya lebih sedap)
50 gram tepung gandum
4 helai daun pandan
bahan B (putar sehingga kembang) :
3 biji kuning telur
200 gram gula icing
1 sudu teh esen vanilla (sbb tc tak suka bau telur yang kuat)
bahan C (di panaskan sekejap dan disejukkan)
250ml santan pekat
penyediaannya :
ayak tepung dan buangkan daun pandan
masukkan 3/4 santan kedalam bahan B, gaulkan rata (sebab nak pastikan gula hancur dan santan bergaul sebati dengan telur dan gula)
tuangkan tepung gaul rata, biarkan dalam 5 - 10 minit. jangan risau jika terlihat doh seakan tak cukup air kerana tepung ubi mengambil sedikit masa untuk menyerap cecair.
uli doh hingga tak melekat dijari, jika terlihat doh seperti tak cukup air, tambahkan sedikit lagi santan. perapkan doh selama 30 minit
canai dan terap doh mengikut acuan yang digemari.
dulang pembakar tc lengserkan dulu dengan majerin baru tc letakkan doh yang dah diterap
tc bakar dengan suhu 175 celsiuc (ini kena adjust ikut oven masing2) selama 25 minit atau sehingga kueh masak
1 comment:
suka betul makan kueh ni! memang thorbaik & thumbs up untuk si pembuat
Post a Comment