kebelakangan ini tokchik asyik dok teringat masakan yang pernah dimasak oleh arwah bonda tercinta, apa lagi, kring.....kring..... tel wak emon..... tanya resepi le ....
teringat keenakkan daging pekasam masak lemak cili padi arwah mak.projek hari ini .... menyediakan pekasam daging. pagi2 tadi kepasar, beli sekilo daging, balik kerumah, potong ikut saiz yang sesuai, dibersihkan, dan bermulalah proses memeram daging.
selapis daging, taburan nasi sejuk, garam dan asam keping, buat le bersilih ganti sehingga selesai kesemuanya, tutp ketat2 bekas yang digunakan, lepas seminggu boleh le dimasak
20 comments:
Salam tok chik..perapnya tak payah letak dlm fridge kan..
assalam sally...maaf lambat reply
tak perlu
buat macam yg tc tunjukkn dalam gambar tu
Senang jela buat pekasam daging ni. Bolehla wife saya cuba buat.
pernah tgk org buat pekasam guna beras goreng garam n asam keping.. tp awk guna nasik.. mgkin lg cepat jadi ye?.. tp sy pnh cuba yg ngan beras tu... lama peram x jd2.. last2 daging/ayam tu yg berkulat.. huhu :(
ini cara yang digunakan oleh arwah bonda saya
untuk pekasa ikan sungai pun boleh
yang pnting garam kena cukup dan ditutp ketat
salam
garam tu agak2 ke
sume bahan agak2 ye
tq
guna kan garam halus
taburkan rata
Salam tok cik....maaf brtanya ye.apa fungsu nasi sejuk tu untuk proses pemeraman daging?x berkulat ke nnti?klau x letak nasi sejuk tu apa akn jd ek?? Terima kasih....
Nasi sejuk? Nasi yang dah dimasak dan dah di masak 2 ke?
nurul ain
assalam
nasi sejuk ni berfunsgi sebagai pengawet bila dicampourkan dengn garam
insyallah tak berkulat
tc gunakan cara yag digunakan oleh arwah bonda tc
shahida asmuni
ya
nasi yg dah semalaman atau pun yag dah betul2 sejuk
Asslm nak tanye selepas seminggu peram tu daging perlu basuh ker boleh terus di masak?
basuh dan boleh lah dimasak
salam akak..nak tanya..waktu nak lapis2 tu..mana dulu?nasik,garam,daging,asam,pastu ulang lagi ke?atau gaul sekaligus?nak cuba buat..konfirm nasi sejuk ye..coz penah beli dri kwn,diaorg guna beras yg disangai..
ini cara yang digunakan oleh arah bonda saya.
dilapiskanletak daging
tabur garam
tabur nasi sejuk
Salam...boleh tahan berapa lama ya?
senang kira...
lepas dah menjadi. simpan aja dalam peti sejuk
tetapi arwah bonda letak dipara pinggan aja. bertahan berbulan2 selagi tak habis dimakan
Wow, bestnya......
Tok chik ..resepi pekasam kita sama le...
Saya buat bisnes pkasam ikan pun pakai ns sejuk..
Rasanya lbih sdappp..
Tc,
Kalau pekasam ayam, boleh guna cara yang sama jugak k? :)
fairuza
tc tak pernh membuat pekasam ayam dan tak pernh mendengar tentangnya
tetapi kalu nak mencuba apa salahnya
Post a Comment