hajat hati, semasa majlis persandingan ain nanti nak gunakan telur pindang untuk bunga pahar. tetapi terpaksa dibatalkan apabila warna telur pindang dan bunga pahar yang dah dibeli tak selari,
tokchik rebus juga, sebab teringin nak makan, cuma menggunakan ramuan asas sahaja disebabkan daun2 yang sepatutnya direbus bersama tak dapat dicari.
resepinya begini
30 biji telur ayam- dibersihkan
secekak daun jambu batu
secekak daun bebuas
secekak daun lengkuas
4 helai daun limau purut
secekak daun salam
15 batang serai
lengkuas - 150 gram
halia - 150 gram
lada kering - 20 tangkai
1.1/2 peket garam kasar (yang harga sepeket 0.70sen)
100 gram ketumbar
100 gram jintan kasar
100 gram jintan halus
cara2nya
lurutkan daun2 dari tangkainya
halia, serai, lengkuas - dihiris nipis
susun daun2, taburkan garam, ketumbar jintan
susun telur
susun daun2 diatas telur, taburkan garam dan ketumbar jintan
ulang proses yang sama sehingga selesai
rebus dengan api yang perlahan, selama 3 hari
telur pindang ni rupa tak cantik tetapi rasanya sedap, orang johor sahaja yang tau menikmatinya
nota
nak mudah....... kisar aja serai, lengkuas, halia, lada kering dan ketumbar jintan
merebus cara tokchik...... nak tidur, tokchik matikan api dapur, tutup periuk rapat2
ulangi proses yang sama beberapa kali -- kasi cukup anggaran 3 hari merebus
No comments:
Post a Comment