Sunday, October 14, 2012

nasi beriani




masak nasi beriani lagi. cuma pada kali ini caranya seperti cara penyediaan nasi beriani gam dan nasi arab.
pada tc cara ni amat mudah, tak perlu menumis bahan2 perencah, nasinya juga "berderai" sebab berasnya direbus terlebih dahulu.

bahan2 yang diperlukan

1 kg beras beriani - dibasuh, direndam sekitar 30 minit - 1 jam, kemudian ditoskan

1/2 tin susu cair
pewaran kuning / oren

kita juga memerlukan minyak dan rempah atau kuah daripada lauk yang hendak dimakan bersama nasi ni,  kalau tak ada pun tak apa.

didalam kuali, masukkan air dan bahan dibawah ini dan rebus seketika :
keratan batang dan akar daun ketumbarserta daunnya juga anggaran 4 batang
daun pudina - anggaran 5 btg
daun sup - anggaran 4 batang
3 helai daun pandan
2 batang kulit kayu manis
5 ulas bunga lawang
5 ulas buah pelaga
6 tangkai bunga cengkih
garam secukupnya

setelah aiar mendidih sekitar 10 minit, keluarkan semua bahan yang yang direbus tadi. masukkan beras dan rebus sehingga 3/4 masak, angkat beras dan toskan tetapi jangan sampai sejat








periuk yang hendak digunakan untuk memasak nasi nanti tc lapik dengan daun pisang supaya bahagian bawah nasi tak hangus.


tuangkan beras, lapiskan dengan kuah daripada lauk beriani, kalau suka boleh lapis kan dengn lauknya sekali. buat sehingga habis.



lapisan atas sekali kita taburkan dengan kismis, daun ketumbar, daun sup, bawang goreng
kemudian kita tuangkan susu cair dan tuangkan pewarna kuning atau oren.



tutp permukaan periuk dengan daun pisang / kain ini bertujuan untuk memastikkan wap yang ada akan terperangkap didalam periuk. masak sehingga nasi tanak.
satu cara lagi, kita "seal " tudung periuk tu dengan doh tepung, apabila doh tu masak bermakna nasi yang didalam telah pun masak















No comments:

Followers