Sunday, December 6, 2009

bingka labu

2.1/2 cawan labu (yang telah dikukus dan dilenyek)
2.3/4" tepung gandum
1.1/2" cawan gula pasir
750ml santan kelapa dari sebiji kelapa
2 biji telur
1 sudu teh vanilla
secubit garam

cara-caranya :
masukkan gula, santan telur kedalam blender....... kisar sampai gula hancur.

masukan tepung, kisar lagi sehingga sebati, masukkan labu yang dah dilenyek, kisar sebentar,

griskan bekas pembakar, tokchik gunakan loyang berlubang tengah (sememangnya loyang untuk membakar bingka)......... caranya mudah.....sapukan majerin sehingga rata, kemudian taburkan tepung gandum sehingga meliputi keseluruhan bahagian

.
tuangkan adunan tadi kedalam loyang yang telah digriskan, bakar menggunakan api yang kecil selama kira2 sejam atau sehingga masak

ini le hasilnya


ini le penyukat yang tokchik gunakan


ada masa tokchik menggunakan senduk senduk ni sebagai penyukat,


jika menggunakan senduk, sukatanya

13 senduk tepung gandum
6 senduk gula (kalau suka manis tambah sesenduk lagi)

1 comment:

jep said...

semuanya labu patutlah badan pun macam labu.............eeeeeeeeeeeeee

Followers