menyelongkar peti sejuk, tokchik terjumpa daging lembu yang dibawa balik daripada kluang usai kenduri kahwin ujang. ligat memikir "apa aku nak masak daging ni? buat sup? masak lemak cili padi berkerisik? rendang?" tetapi masih tak ada kata pasti.
laju tangan mendail nombor handphone long yus,bertanya untuk mencari kepastian,
"yus..... apa ramuan yang mak siateng letak dalam sate dia ya"
"pakcik letak lengkuas, serai, ketumbar jintan.... kawan tengok tu aja bahan yang diletaknya masa memerap ayam/daging untuk sate jualan dia"
sekali lagi menyelongkar peti sejuk, oraiiiit....... semua bahan ada ..... proses pun bermula......
daging yang telah dipotong nipis, serai, lengkuas berserta ketumbar dan jintan yang telah dikisar halus
ditambah serbuk kunyit, garam dan gula
gaul rata dan perapkan untuk beberapa jam
proses menggoreng bermula, tak perlu menggoreng terlalu lama..... kalau ada oven ... gaulkan sedikit minyak masak, lepas tu masukkan kedalam oven, panngang le
ini hasilnya..sedap dimakan dengan nsi panas
No comments:
Post a Comment