Wednesday, November 2, 2011

talam delima




terpandang di blog yatimemories/yatie cooking, berkenan sangat dengan warna merah puteh tu, yang pasti sememangnya sedap
tc buat 1/2 adunan aja dan menggunakan loyang 6" x 6"
yatie..... tc minta izin copy dan paste kan resepi yang ada diblog kamu kat sini, juga terima kasih pada along raz dan cheff asma untuk kueh yang sedap ni

LAPISAN BAWAH:(loyang 10x10x2")
• 500 gm Beras Pulut
• 300 ml Santan Pekat
• 300 ml Air
• 2 sudu kecil Garam
• 20 gm Sagu kecil- rendam dgn air & pewarna merah/pink dan toskan
CARA2:
1. Rendam pulut sekurang2nya 4 jam
2. Basuh bersih beras pulut dan toskan, campurkan dgn santan, air & garam.
3. Masukkan dlm loyang yg telah di lapik plastik.
4. Kukus selama 30 minit.(Kukus dngn loyang yg berlainan tidak berlubang)
5. Apabila pulut masak,gaulkan dgn sagu (tak payah sehingga rata) & tekan pulut di dlm loyang dan sapu sedikit batter/ adunan tepung.
LAPISAN ATAS:
• 250 gm gula kastor/halus
• 100 gm tepung kastard
• 400 ml santan pekat
• 400 ml Air
• 4 biji telur
• 1/2 sudu kecil garam
• Beberapa titik Esen Vanilla
• Pewarna Kuning
CARA2:
1. Campurkan kesemua bhn sehingga sebati (ikut turutan di atas) dan tapiskan.
2. Masak dgn api kecil sehingga naik wap.
3. Tuangkan ke atas lapisan pulut tadi & kukus selama 30 minit.
4. Biarkan sehingga betul2 sejuk sebelum di potong.

No comments:

Followers