Sunday, November 13, 2011

tapai ubi


kalau tapai beras (nasi), tapai pulut sememangnya tak menjadi masalah kepada tc untuk menyediakannya...sebab dah banyak kali buat dan ianya menjadi.beberapa hari lepas sewaktu menyinggah kekedai terpandang tc longgokan ubi kayu yang masih segar, beli lah 3 ketul...dalam hati berkata, " aku nak cuba buat tapai ubi"yang menjadi sedikit kekalutan difikiran adalah "ubi ni nak kena rebus setakat mana, adakah perlu betul2 empuk atau sekadar 3/4 masak"seorang saudara tc merupakan antara penjual tapai ubi yang terkenal dipasar2 malam sekitar johor bahru. Berpandukan ingatan sewaktu melihat beliau memproses ubi kayu sehingga menjadi tapai, tc nekad mencuba sebab kalau tak dicuba sampai bila pun kita tak tau.siap membersihkan ubi, tc merebusnya, setelah ubi benar2 sejuk maka proses meragi pun bermula, siap meragi, ubi2 berkenaan tc masukkan kedalam bekas plastik untuk proses penapaian yang mengambil masa antara 2 - 3 malam sebelum tapai itu betul menjadi disebabkan tc meraginya pada sebelah malam (khamis malam) maka tc jangkakan ubi tu akan "masak pasa sbtu petang. Alhamdulillah.... terbang kerisauan didada...tapai tc menjadi.

No comments:

Followers