Friday, May 7, 2010

tapai pulut

ada orang kata, nak membuat tapai ni cerewet, kalau orang tua dulu2, banyak betul pantang larangnya semasa nak membuat tapai/ semasa proses meraginya.kena dok jauh2 dari orang, dah diragi,bungkus dengan kain letak atas peran...... jangan ternampak jangn tersentuh dikhuatiri menyeman atau tak menjadi


refresh semula memori silam, tokchik cuba membuat/meragi tapai, hajat hati nak dibawa balik kejohor, nak dikongsi menjamahnya bersama sanak saudara semasa majlis kenduri ain.

ini bukan biskut tetapi ragi


tanak pulut, kemudian sejukkan..... kena betul sejuk baru boleh meragi

dah siap diragi, masukkan aja dalam plastic container, diperam selama 2 malam.

ini le hasilnya, wangi betul baunya, berair dan manis, ragi sebenarnya memainkan peranan penting dalam proses penyedian tapai, untuk sekilo pulut, tokchik gunakan separuh sahaja ragi yang tokchik tepekkan gambarnya diatas tu. sebab ragi tu besar

No comments:

Followers