Thursday, May 6, 2010
telur pindang
tokchik buat telur pindang untuk dimakan sesama ahli keluarga semasa majlis persandingan ain nanti, tokchik rebus sebanyak 140 biji. sementara nak menunggu betul2 "jadi" entah berapa biji yang dah tokchik ngap.
mula merebus pada petang ahad, hari khamis baru siap, tapi bukan le direbus secara berterusan, rebus selama beberapa jam disebelah malam, matikan api dapur, tutupkan periuk, biarkan telur2 tu terendam dalam rempah,bangun pagi, pasangkan api dapur, rebus lagi sehingga sampai waktu tokchik nak keluar bekerja, matikan api,
ini le hasilnya. patut le mahal dijual orang, payah dan rumit kerjanya, mana nak mencari daun2 kayu untuk direbus bersama, nak menunggu siap, tapi memang sedap, orang johor pandai le makan telur pindang nie
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment