Sunday, September 5, 2010

assam laksa style tokchik

bahan2nya

ASSAM LAKSA - resepi asal noormasri - www.cari.com.my

500 g laksa } direbus/celur hingga lembut
800 g ikan parang/kembung/selayang
2 1/2 pt (1500 ml) air
1/2 cawan asam jawa *
ASAM KEPING
1 pt (600 ml) air *
sedikit gula
garam secukup rasa
potongan nenas
bunga kantan
Daun kesum
petis udang jika suka

Bahan kisar:

1 btg serai
1 inci lengkuas
10 ulas bawang merah
8 tangkai cili kering
4 tangkai cili merah
4 biji buah keras
1/2 inci kunyit hidup
1 inci belacan
nenas

Ulaman/hiasan:

1/4 biji nenas (dipotong kecil)
1/2 btg timun (dipotong halus)
4 tangkai cili merah (dihiris)
2 labu bawang besar (dimayang)
beberapa tangkai daun pudina


Cara membuat:

Masukkan air & ikan ke dlm periuk. Bila mendidih, perlahankan api biarkan mereneh selama 10 minit. Tutup api, keluarkan ikan dan simpan air rebusan ikan tadi.
Asingkan tulang/kepala dgn isi ikan dan hancurkan isi ikan tersebut (tak perlu blend cukup sekadar hancurkan kasar2 dgn garpu/tangan)

Masukkan ke dalam periuk air rebusan ikan, bahan kisar, air asam jawa,asam keping, bunga kantan, daun kesum, kepingan nenas, petis (jika suka) dan garam secukup rasa, biarkan sehingga mendidih. Masukkan isi ikan dan renehkan selama 30 min.(lebih lama lebih bagus)


Utk menghidangkan letakkan laksa di dlm mangkuk diikuti dgn bahan hiasan/ulaman dan tuangkan kuah diatasnya.
Hidang panas-panas.

No comments:

Followers