Friday, June 10, 2011

lopes pelangi





tc ni sebenarnya tak berapa "ngam" dengan pulut...angin... kalau makan pulut lepas tu pasti perut rasa "sebu".
tetapi teringin sangat nak makan kueh lopes...jadi buat lah juga, kali ni tc warna2kan pulutnya.
ada 2 cara untuk mendapatkan pulut yang kental,
1. masukan sedikit kapur sireh semasa merendam......masukkan pewarna yang disukai atau biarkan aja kosong. rendam sekitar 2 - 3 jam
2. rendam pulut sekitar 2 - 3 jam, selepas 3 jam masukkan sedikit air abu/air akali, gaul rata, biarkan lebih kurang 5 minit dan bilas

kali ni tc bahagikan kepada 3 bahagian, kemudian diwarnakan hijau dan oran sementara sebahagian lagi dibiarkan kosong, kemudian dibungkus dan direbus selama 1 jam

1 comment:

mka_balang said...

tak ngam tapi suka mencuba..yg makan sudah tentu insan itu..anyway memang sedap dari yg sebelum ini..kawan2 hairan kenapa pelangi..??jawab pewarna tertumpah...hahaha..terbaik ari dapur TC..

Followers