dahulu tokchik pernah makan bubur gandum ni........ bukan dibuat daripada tepung gandum tetapi daripada biji gandum........... kuahnya putih, tapi kalau orang johor, bila buat pengat/bubur lebih suka mencampurkan dengan gula merah, pada perkiraan tokchik, warna yang terhasil lebih membangkitkan selera.
semasa kekedai, dalam meninjau2 rak jualan, tokchik terpandangkan bungkusan gandum ni, jadi tokchik beli le sebungkus. balik kerumah.operasi pun bermula
dah basuh bersih, tokchik rebus dulu gandum ni sehingga kembang, nak mudah guna aja pressure cooker-jimat masa, hasilnya pun lebih memuaskan. jika menggunakan pressure cooker,
bila gandum tu dah kembang, masukkan santan, gula pasir, gula merah serta secubit garam dan daun pandan, dan ini lah hasilnya.sedappppppp
1 comment:
tabiklah tokcok ni..hebat..pandai memasak..tgk bubur gandum ni buat saya jd lapar lak ..ha2..tabik spriiing tokcik!
Post a Comment