bangun tidur pagi minggu ni tetiba dok teringin nak makan laksa johor..... adushhhhhhhhhhhhhhhh.......... mengalahkan orng mengidam bunting sulon pulak jadinya.....
buka kabinet... yesssssssssss..........speggetti ada........ buka peti sejuk.....alamak..kena kepasar..... cari bahan2 untuk kuah dan ulam2nya...apa2 pun mandi dulu.......list dah ditangan....... apa lagi..mulakan misi mencari bahan
1. ikan kembung kalau nak sedap ikan tenggiri
2. santan
3. ulam2an..... tauge, kacang panjang, kobis, timun, daun kesum
balik rumah, mulakan aktiviti memasak.....
bersihkan ikan, lepas tu rebus ikan bersama dengan asam keping
celur speggeti..... masa mencelur campurkan sedikit minyak masak dan garam, speggetti yang dicelur lebih sedap rasanya dan tak melekat antara satu sama lain.
sediakan ulam2nya.... ikut suka sendiri apa ulam/sayuran yang nak dimakan bersama laksa johor tu nanti
sediakan sambal belacan...sebab laksa johor kena ada sambal belacan sebagai pelengkapnya
ikan yang dah direbus tadi diambil isinya dan dikisar halus
masa untuk memasak kuah laksa johor..........bawang putih, bawang merah, halia, sedikit lengkuas, kisar halus.........
tumis sehingga naik wangi/garing, masukkan serbuk kari, gaul rata biarkan sehingga pecah minyak
masukkan air asam, santan, isi ikan yang dikisar dan juga daun kesum.... gaul rata
* TOKCHIK MERASAKAN BILA DAUN KESUM DAN BUNGA KANTAN DICAMPUR BERSAMA AROMA/BAU DAUN KESUM/BUNGA KANTAN TAK BANGKIT, JADI PILIHLAH IKUT SELERA MASING2.... ANTARA BUNGA KANTAN DAN DAUN KESUM.
bila kuah dah mendidih beberapa ketika, masukkan kerisik, tambahkan garam dan secubit gula.
jom makan
No comments:
Post a Comment