kuih apam ni selalunya orang cina gunakan masa sembahyang, dok perhatikan kekawan cina ditepmat kerja makan kuih ini, ada pula yang membuatnya, mengendeng le resepinya...... mencuba le.....
resepinya
600gram tepung
300gram gula
1 biji telur
1 sudu majerin
1 sudu air abu
450ml air (tambah jika perlu)
1 peket yis segera
cara-caranya
memula bancuhkan yis dengan air suam yang dicampur dengan sedikit gula dan tepung gandum.... orang kita cakap......buat ibunya dulu.
lepas tu bermulalah proses membancuhnya, adalah diingatkan...kena ikut turutan jangan memandai mengubahnya. senang cakap bahan2 ini diletakkan selapis demi selapis
1.... masukkan tepung kedalam bekas
2.... masukkan gula
3.... masukan telur
4.... masukkan majerin
5.... masukkan "ibu apamnya" / bancuhan yis yang dah dibuat tadi
6.... masukkan air (jangan tuang sekali gus, kalau tak cukup baru tambah)
7.... masukkan air abu (boleh beli dipasar raya)
ini le rupanya bila semua bahan tadi dah dibancuh rata, kena diperapkan delama 4 jam
apabila bancuhan dah mengembang (selepas 2 jam dibancuh)ambil senduk ke sudip ke atau apa saja, "kacau" adunan tersebut.....tujuannya supaya adunan tersebut "turun".... biarkan adunan tersebut "naik/mengembang" semula selama 2 jam
sediakan pengukus, sendukan adunan kedalam bekas, kukus selama 25 minit (bergantung kepada saiz acuan) kebiasaannya warna huat kue ini akan bertukar menjadi cokelat bila dah masak...... mengapa jadi begitu? jawabanya mudah....warnanya bertukar kerana penggunaan air abu.....
cuma yang tokchik tak puas hati, ianya tak merekah cantik seperti yang dijual tu..... tak pa.......akan diusahakan lagi untuk mendapatkan hasil yang terbaik.....hehehe
No comments:
Post a Comment