bahan2nya
200 gram parutan lobak
100 gram kismis - warna kuning lebih sedap
250gram gula kastor
3 biji telur dipukul sedikit
180 ml minyak sayuran - tokchik guna minyak jagung
250 gram tepung berserbuk penaik
2 sudu teh rempah campuran ( rempah kek)
2 sudu teh serbuk halia - pilihan. tak suka jangan letak
1 sudu teh serbuk kayu manis
1 camca teh bikarbonat of soda
parutan lobak merah
tepung berserta bikarbonat of soda, rempah kek serta sebuk kulit kayu manis
180ml minyak jagung
pukul telur seketika dan campurkan dengan minyak jagung
cara-caranya:
sediakan loyang, lapis dengan kertas minyak
didalam bekas, satukan gula kastor, parutan lobak, kismis
masukkan telur yang telah dipukul dan dicmpurkan dengan minyak jagung, masukkan tepung yang telah diayak bersama serbuk rempah dan juga bikarbonat of soda, gaul rata
tuangkan kedalam loyang pembakar, bakar dengan suhu 180 celcius selama 45minit... harus kepanasan oven berbeza diantara satu sama lain, setelah 45 minit, cucuk dengan lidi untuk memastikan kek sudah masak sepnuhnya atau tidak
inilah hasilnya, rupa nampak macam tak cantik...... tetapi rasanya ...........sodap bah itu
No comments:
Post a Comment