bahan-bahanya
tulang rusuk - tokchik rebus terlebih dahulu menggunakan periuk tekanan
halia - dikisar
bawang merah - dikisar
bawang putih - dikisar
ketumbar - digoreng
jintan kasar - digoreng
jintan halus - digoreng
rempah penumis
daun bawang
daun saderi
bawang goreng
cara-caranya
ketumbar jintan yang telah digoreng, ditumbuk kasar kemudian dibungkus menggunakan kain jarang. kiranya buat rempah punjut le gamaknya
panaskan minyak, tumiskan rempah penumis, masukkan bawang putih, bawang merah dan halia yang dikisar, tumis sehinnga naik baunya dan garing.
masukkan tulang rusuk berserta air rebusan, tak perlu dimasak terlalu lama kerana daging yang ada pada tulang rusuk tersebut telah pun lembut, tambahkan garam secukupnya
tokchik masukkan mee hoon, letakkan pegedil, taburkan bawang goreng dan juga daun sup serta daun bawang, sediakan juga sambal kicap........ apa lagi......... jom makan
No comments:
Post a Comment