Friday, June 18, 2010

kuih koci pulut hitam

mudah aja nak membuatnya

bahan2 untuk inti

kelapa parut - dapat yang mudah sedapnya
gula pasir
gula merah
daun pandan

santan pekat - ditanak dan dicapur sedikit tepung beras untuk memekatkannnya


satukan kesemuanya didalam kualai, gaul rata, masak sehingga gula cair sepenuhnya
sejukkan

bancuhkan tepung pulut dengan air yang dah dicampur sedikit garam (baru ada rasa)
uli sebati, jangan terlalu lembik/keras


ambil adunan tepung pulut, bulatkan dan lubangkan ditengah, isikan dengan inti kelapa, tutup/bulatkan semula
tuang sesudu santan pekat diatas daun pisang, letakkan bebola tepung pulut tadi, tuangkan sesudu lagi santan pekat diatas bebola tepung pulut tu, bungkus molek2 dengan daun pisang

dah selesai membungkus kesemuanya, kukus lah selama +/- 20 minit



inilah hasilnya, jangan malu2 jom lah makan



tetapi tak boleh lawan dengan kuih koci wak emon dan kuih koci makngah ke'dah. ada kesempatan tokchik nak mengorek rahsia dan juga resepi dengan makngah

No comments:

Followers