mudah aja nak membuatnya
bahan2 untuk inti
kelapa parut - dapat yang mudah sedapnya
gula pasir
gula merah
daun pandan
santan pekat - ditanak dan dicapur sedikit tepung beras untuk memekatkannnya
satukan kesemuanya didalam kualai, gaul rata, masak sehingga gula cair sepenuhnya
sejukkan
bancuhkan tepung pulut dengan air yang dah dicampur sedikit garam (baru ada rasa)
uli sebati, jangan terlalu lembik/keras
ambil adunan tepung pulut, bulatkan dan lubangkan ditengah, isikan dengan inti kelapa, tutup/bulatkan semula
tuang sesudu santan pekat diatas daun pisang, letakkan bebola tepung pulut tadi, tuangkan sesudu lagi santan pekat diatas bebola tepung pulut tu, bungkus molek2 dengan daun pisang
dah selesai membungkus kesemuanya, kukus lah selama +/- 20 minit
inilah hasilnya, jangan malu2 jom lah makan
tetapi tak boleh lawan dengan kuih koci wak emon dan kuih koci makngah ke'dah. ada kesempatan tokchik nak mengorek rahsia dan juga resepi dengan makngah
No comments:
Post a Comment