hari ahad tockhik dan anak2 sedara yang lain berkunjung kekajang lebih tepat lagi kerumah angah.
masa tokchik sampai, angah tak ada dirumah, yang ada hanya wak emon, wak sir, along, L, ojie, ujang, awin, cumi, asri, sincan dan kiteritsu, am sedang lena, almaklumlah baru balik kerja malam
bila sampai, kami lepak2, sembang2, makan macam2 idea lah keluar ......cerita apa nak dimakan, hehehe.........
makan
makan
makan
makan
ni masa tengah bincang nak masak apa
keputusan diambil, buat pecal, nakar/panggang ikan, tokchik, along dan balang yang kekedai.
dua budak kecil yang comot selepas makan aiskrim
kenal tak tangan sapa nie....cepat teka......
proses menyediakan air asam dan sambal kacang untuk pecal.... cheff bertugas...cik sal dan cik cumi, yang baju t.shirt putih belang merah tu dok terjenguk2 kat belakang tu mengapa??........ ohhhhhhhhhh.... nak check prosedur yang dibuat tu betul ke tidak ya.............hehehehe
proses menyediakan bara arang untuk memanggang ikan......kita serahkan pada balang, tapi dah sejam arang masih tak nak menyala,siap bakar arang atas dapur lagi sehinggalah wak sir membawa kipas angin, surrrrrrrrrrr......kejap ja dah menyala.......
ikan dah mula dipanggang,
"podeh mata den" kata balang
kitaretsu pun sama menyibuk, pot pet pot pet........ pelat bercakap, susah nak faham, hahaha...balang ja yang boleh layan
siap masak kita makan, sedap sambal kacang cik sal, berasap rasanya air asam cumi.... ilmu dah diturunkan, jangan pula malas lepas nie, tak tau atau lupa..calling2 aja tc.
dulu mak suapkan anak, sekarang anak yang suapkan mak..........
No comments:
Post a Comment