Sunday, August 15, 2010

nasi beriani tokchik

tokchik memasak tak pernh ada sukatan yang khusus, tu yang susahnya, jenis masak stye orang dulu2, main agak2

3 cawan beras basmathi- dibasuh dan direndam sekurang2nya 30minit (1:1 sukatan air)
150 gram yogurt perisan asli
sedikit kismis
2 sudu makan rempah beriani
minyak sapi secukupnya un tuk menumis

halia - dikisar
bawang merah - dikisar
bawang putih - dikisar

rempah penumis, bawang putih dan bawang merah yang dim ayang

daun pudina dan daun ketumbar
2 sudu besar sunquick
garam secukupnya
secubit gula

air rebusan tulang /daging atau serbuk pati ayam

cara2nya
panaskan minyak sapi (jangan terlalu banyak nanti nasi terlalu berminyak)
masukkan bawang yang dimayang dan juga rempah penumis
tumis sehingga bawan kekuningan
masukkan bahan yang dikisar
tumis sehingga garing
masukkan 2 sudu makan serbuk rempah beriani, gaul rata, tuang terus kedalam periuk berisi beras,
tambahkan yogurt, sunquick, garam dan secubit gula
bila air mengering, masukkan kismis
biarkan nasi sehingga tanak

2 comments:

Chik Att said...

Salam Ziarah ...
Wah!! menu tok Chik bisa mencengkam jiwa ......

tok_chik said...

wkslm
kalaud ah rasa mencengkam jiwa
apa lagi......... mulakan operasi memasaknya
dah siap ngap...jadi jiwa tak tercengkam lagi
hahahahaha

Followers