bahan2 yang diperlukan :
3 sudu tempoyak
cili padi - anggaran 15 biji
bawang besar - dihiris
segenggam ikan bilis
cara pertama :
hiriskan lada dan bawang
cara kedua:
tumbuk lada, bawang dan ikan bilis
penyediaannya :
panaskan minyak
tumis bahan yang dihiris/ditumbuk sehingga layu / garing
masukkan tempoyak, gaul rata
tambahkan sedikit air, garam dan gula secukupnya
renihkan dengan api kecil, masak sehingga tempayak berwarna keperangan
3 comments:
Assalamualaikum sdp tu mmg fv saya makanan tempoyank ni...pernah buat tempoyak tumis letak petai...harum semerbak buak...nni nak cuna yg resepi ni pula....
kalau dpt ni tokcik... silap2 nasi 2 pinggan pun tak cukup.. hehe..
sheila shafeareen dan madiha
memang sedap...(bukan kes masuk bakul angkat sendiri)
terasa kelainannya.
tc suruh abang dan kakak ipar yang datang bertamu merasanya, kakak ipar tc siap bertanyakan resepinya
pada pengamatan tc, bawang, lada dan ikan bilis yang ditumbuk kasar lebih sedap rasanya berbanding yang dihiris
seperti kata madiha...tak perasan menambah nasi,
kalau untuk tc...pelengkap lauknya, ikan masin goreng, ulam petai atau jering
Post a Comment