Sunday, April 25, 2010

pekasam daging

kebelakangan ini tokchik asyik dok teringat masakan yang pernah dimasak oleh arwah bonda tercinta, apa lagi, kring.....kring..... tel wak emon..... tanya resepi le ....



teringat keenakkan daging pekasam masak lemak cili padi arwah mak.projek hari ini .... menyediakan pekasam daging. pagi2 tadi kepasar, beli sekilo daging, balik kerumah, potong ikut saiz yang sesuai, dibersihkan, dan bermulalah proses memeram daging.


selapis daging, taburan nasi sejuk, garam dan asam keping, buat le bersilih ganti sehingga selesai kesemuanya, tutp ketat2 bekas yang digunakan, lepas seminggu boleh le dimasak

5 comments:

Sally said...

Salam tok chik..perapnya tak payah letak dlm fridge kan..

tok_chik said...

assalam sally...maaf lambat reply

tak perlu
buat macam yg tc tunjukkn dalam gambar tu

MAT NOR said...

Senang jela buat pekasam daging ni. Bolehla wife saya cuba buat.

Anonymous said...

pernah tgk org buat pekasam guna beras goreng garam n asam keping.. tp awk guna nasik.. mgkin lg cepat jadi ye?.. tp sy pnh cuba yg ngan beras tu... lama peram x jd2.. last2 daging/ayam tu yg berkulat.. huhu :(

tok_chik said...

ini cara yang digunakan oleh arwah bonda saya
untuk pekasa ikan sungai pun boleh
yang pnting garam kena cukup dan ditutp ketat

Followers