Wednesday, July 17, 2013

keli goreng berempah

menu semasa berbuka puasa bersama anak2 saudara tempohari

1 kg ikan keli - pilih yang kecil2 lagi sdap

kisarkan :

5 ulas bawang puteh
1-1/2" halia
1-1/2" kunyit segar
1/2 sudu makan ketumbar

gaul kan ikan keli dengan bahan kisar dan garam
perapkan sekurang2nya 1 jam


bancuhkan :

3 sudu makan tepung beras
1-1/2 sudu besar tepung gandum
sedikit garam
air secukupnya (anggaran - 150ml)
sedikit kapur makan
1 sudu teh cili serbuk

gaul sebati semua bahan diatas, kepekatan adunan seperti adunan kueh ketayap
panaskan minyak (goreng terendam)
masukkan ikan kedalam bancuhan tepung saduran, bila minyak dah cukup panas, masukkan ikan
goreng sehingga garing


No comments:

Followers