Thursday, July 4, 2013

kueh kole kacang

resepi tc gunakan daripada blog rosmarlina@jintanmanis.com
minta izin tc copy dan paste kat sini ya

Kuih Koleh Kacang Hijau
Sumber resepi: Citarasawan@myresipi.com
Telah dicuba oleh : rosmarlina@jintanmanis.com
Bahan-bahan ( saiz 10" loyang empat segi )

Bahan A
400ml santan pekat KARA 150ml air 1 helai daun pandan 1/4 sudu teh garam

Bahan B
225 gm tepung kacang hijau 750ml air ( ros guna tepung kacang hijau cap Kijang)

Bahan C
350 gm gula merah/gula melaka 50 gm gula pasir 100ml air ( ros guna gula merah)

Bahan D
1 1/2 cawan pati santan secubit garam
Cara-cara

1.Masak bahan C hingga gula larut. Biarkan sejuk.

2.Masak bahan D sehingga menjadi tahi minyak. Tapis dan biarkan 2 sudu besar minyak didalam periuk.

3.Sebatikan bahan B, gaul rata dan biarkan sekurang-kurangnya 2 jam supaya tepung kacang sebati sepenuhnya.

4.Satukan semua bahan A, B dan C. Gaul rata dan tapis. Tuang kedalam periuk yang berisi minyak tadi.

5.Masak atas api sederhana sambil sentiasa dikacau sehingga adunan kental dan berminyak. Angkat dengan segera dan masukkan kedalam loyang. Ratakan permukaannya.

6.Taburkan tahi minyak di atas kuih dan biarkan betul-betul sejuk sebelum dipotong.

No comments:

Followers