bulan puasa ni....bila berbuka dengan sesuatu yang pedas dan sedikit masam lebih menggoda selera tc.
maka petang semalam tc menyediakan sup ekor ala thai (macam kat kedai tomyam tu tetapi versi tc le...heheheh)
resepinya:
500 gram ekor
1 bungkus sup bunjut
1" halia - dititik
tc masukkan kesemua bahan diatas kedalam pressure cooker dan rebus. anggran dalam 35 minit tetapi ini berganung kepada kuantiti bahan yang direbus. cara tc mengira masanya adalah dgn mengambil kira daripada mula wisel yang ada di pressure cooker tc berbunnyi/berdesir. selepas 20 minit wisel berbunyi tc matikan api. dah empuklah bahan yang direbus
bahan B
3 ulas bawang puteh - dititik
2 biji limau nipis - diambil airnya
1 labu bawang besar - hiris bulat
10 biji cili padi - dititik
4 helai daun limau purut - buang tulangnya
2 biji tomato - dibelah 4
1 batang serai - dipotong serong
1 batang calery - dipotong serong
sedikit daun ketumbar
masukan bahan B kecuali perahan air limau nipis dan daun ketumbar kedalam rebusan ekor tadi dan didihkan semula sekitar 5 minit
tambah garam secukupnya
kemudian masukkan perahan jus limau nipis, didihkan sekejap dalam seminit
matikan api dan taburkan hirisan daun ketumbar
No comments:
Post a Comment