Tuesday, July 23, 2013

speggetti goreng pedas ala mamak

idea timbul secara tak sengaja
tak salah mencuba, dan hasilnya memuaskan hati tc

bahan2nya

200 gram speggetti  - celur dan toskan

1 keping ddaging kisar (tc gunakan jenama ramly)
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram

2 - 3 senduk sambal tumis (langkah palin g mudah kalau malas nak menumis )
beberapa batang sawi
daun sup dihiris

 versi 1 (jika tak ada sambal tumis)
jika tidak, kisarkan :

10 tangkai lada kering (nak pedas tambah lagi)
4 ulas bawang puteh
1 labu bawang besar (tc suka lebih bawang)

tumis semua bahan ni sehingga naik bau, garing dan pecah minyak, tambah garam gula secukupnya
masukkan daging kisar dan masak sehingga daging empuk
masukkan sos cili, sos tiram dan sos tomato
gaul sebati,
masukkan batang sawi (sbb lmbat empuk) bila batang sawi dah layu masukkan daunya dan speggetti yg dah dicelur
gaul sebati. rasa garam gulanya dan tabujkan hirisan daun sup


versi kedua (jika ada sambal tumis)

tc dadukan sebiji bawang besar, tumis hingga layu
tc masukkan daging kisar dan masak hingga daging empuk
masukkn sos cili, sos tomato, sos tiram, gaul rata
masukkn btang sawi, goreng hingga layu
masukkn daun sawi dan speggetti, gaul sebati
last tc taburkan daun sup



No comments:

Followers