Friday, March 29, 2013

bingka labu lembut gebu

resepi ni tc dapat hasil menjenguk ke blog kak nor secubit garam. terlanjur labu ada bersisa didapur, bahan2 yang lain juga ada terdapat dirumah maka projek membuat bingka labu ni pun bermula.

tc taipkan semula resepi yang tc salin daripada blog kak nor secubit garam tu.

bingka labu lembut gebu 
bahan2nya :

2 cawan labu yang dah direbus dan dilenyek (tc guna hampir 3 cawan sebb nak menghabiskan labu yg ada)

2 cawan santan (tc gunakan 225ml santan pekat + 225mnl air)
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat manis
1/2 cawan gula pasir

2 cawan tepung gandum
2 biji telur
1/2 sudu kecil garam
1 sudu esen vanilla
sedikit pewarna kuning
2 sudu minyak sapi (tc tak letak pun)

penyediaannya:
panaskan oven pada suhu 200celcius ( tc bakar atas dapur gas aja dan tc gunakan loyang bulat berlubang tengah aka loyang kueh bingka)

lengserkan loyang dengan majerin, kemudian taburkan tepung secara merata. terbalikkan loyang dan ketuk2 loyang untuk membuang lebihan tepung yang ada




masukkan kesemua bahan diatas kecuali labu kedalam blender, kisar sebati bahan2 diatas.
tuangkan kedalam loyang yang dah digris

tc bakar diatas dapur gas dengan api kecil sekitar 1 jam atau sehingga kueh masak. (cucuk lidi dan tengok tepung masih melekat atau tidak)

jika menggunakan oven bakar selama sejam / sehingga masak

No comments:

Followers