tc tak berapa ingat daripada mana tc ambil resepi ini....kalau tak silap resepi sweet lily dari my resepi...andai tersilap harap dimaafkan. Apapun tc nak ucapkan terima kasih kepada pemilik asal resepi ini sebab sudi berkongsi.
tc panjangkan sedekah jariah ilmu beliau.
resepinya
bahan A
1/2 cawan gula pasir (tc kurangkan 3 sudu besar)
1/2 cawan gula merah
1 cawan air
3 helai daun pandan
campurkan kesemua bahan diatas dan masak sehingga gula cair. sejukkan
nota:
jika hendak menghasilkan kueh lompang berwarna warni...gunakan gula pasir sahaja
bahan B
1-1/2 cawan te[ung beras
1 sudu kecil tepung ubi
1 sudu kecil air kapur
1 cawan air
campurkan tepung beras, tepung ubi, air kapur dan air
gaul sebati
kemudian tuangkan air gula dan gaul sebati
bahagikan kan kepada 3 bahagian dan warnakan (jika tidak menggunakan gula merah)
griskan acuan lompang dengan minyak dan kukus selama 5 minit
tuangkan adunan kedalam acuan anggaran 3/4 bahagian acuan
kukus anggaran masa 15 minit
kueh lompang ni akan nampak berlubang apabila dah masak
No comments:
Post a Comment