"kak....... macam mana nak buat kuih abok2, teringin nak makan, ingat masa kenduri kahwin ujang ari tu"
"buat macam ni cik..........." lancar aja wak emon mengajar cara2 menyediakan kuih abok2
basuh/rendam seketika sagu biji, toskan
kemudian gaul kan sagu biji yang dah kembang tu dengan kelapa parut yang telah dicampur dengan garam
sediakan gula merah/gula melaka dan juga daun pisang yang telah dilayur
buatkan kelongsong, masukkan sagu yang bercampur dengan kelapa parut, letak kan gula merah diatasny, kemudian letakkan sekali lagi sagu diatasnya, tutup kelongsong tersebut
tokchik gunakan stapler aja untuk memastikan daun pisang /kelongsong tu tak terbuka, rupanya tak semenggah, tak secantik yg kakak tokchik buat
apa lagi kukus le....agak2 selama 25 minit
dah siap..jom makan......sejujurnya...........memang sedappppppppppp
No comments:
Post a Comment