tokchik masak sotong kering sambal kacang ini khas untuk makbuyung-- ayang, kesian orang mengandung ........ tetapi tak tau le ngam ke tidak dengan selera dia, semasa zaman tokchik masih bersekolah, selalu juga tokchik melihat kakak tokchik menyediakan ramuan/perencah untuk memasak stong kering ni, sebab kakak tokchik berniaga......... masa tu kami panggil sambal sotong kuah kacang ni sebagai sate sotong sebab selepas dimasak, sotong tersebut akan dicucukkan dengan lidi kelapa sawit sebelum dijual, masa tu secucuk 0.15sen / 0.20sen sahaja dah lama sangat, lupa dah tokchik, tetapi masa tu, kakak hanya menggunakan bahagian janggut sotong tu aja.
bahan2nya mudah sahaja
bahan A
kacag tanah - digoreng dan dikisar
bahan B
lada kering
halia
kunyit segar
bawang putih
bawang merah
bahan C
air asam jawa
garam dan juga gula sebagai perasa
cara2nya
kisar bahan B sehingga lumat, panaskan minyak, tumis sehingga garing, masukkan kacang tanah yang telah dkisar, gaul rata biarkan seketika, masukkan air asam jawa, tambah air sekiranya kering sangat
biarkan kuahnya mendidih, masukkan sotong kering yang telah dicelur, masak sehingga kuah menjadi pekat, masukkan garam dan gula mengikut citarasa.
ini lah hasilnya
No comments:
Post a Comment