apam tepung beras aka apam tapai nasi ni kekadang tc buat menjadi, kekadang tak menjadi, dek kerana teringin, maka tc buat le tapai nasi terlebih dahulu,
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEguQaJwXpzZWY4zsaSD2DgoOr2KpmAoieIx25bgncxx2L3AL8pkud2dgYETEPO0Q5WGFFhNuYIty19Gt6bQObUnwB3gG_fqV3Zkm1wQcvQjicr7-f9nKZue-wK_hcKiypWBzl_WqcgUvd1F/s400/Tc624.jpg)
ambilkan 1 atau 2 cawan nasi yang dah disejukkan (nasi baru ya bukan nasi semalaman), taburkan ragi secukupnya....cara meraginya...tumbuk halus ragi, menggunakan pengayak tepung atau tapis kopi, taburkan ragi keatas nasi...biar nampak memutih...simpan 2 malam
bahan2 yang diperlukan:
1 cawan tapai nasi
2 cawan air
2 cawan tepung beras (ramai yg mencadangkan tepung beras cap bunga teratai)
1 cawan gula (kurang kan sedikit )
1 peket eno
kelapa parut bercampur garam
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjM4lHkAJ3bmw1lbLu-jndie6okfzzBAfopCUFR1zzDNt8aFqTBvfZqAkO49nMIl_6MXQ8OEEnlxrVv4aqn1x-7FfqrO9H6SyftRDb-BRFShygi8Y0jsxASXqztYKwdIuO3oyyywa3PESwG/s400/Tc625.jpg)
masukkan gula, tapai nasi dan air kedalam pengisar dan kisar sehingga hancur
kemudian masukkan tepung beras ddan kisar sebati (+/- 2 minit masa mengisarnya)
tuangkan kedalam periuk atau bekas plastik besar bertutup, perap sekitar 8 jam
sebelum mengukus masukkan sepeket eno...gaul rata
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3CclgK4d5oSfXxJuS894aIivXEEidy6_bgN3vKL0dWamn6J8Ja8QMHYdFJoQGbo2G1TkNbII1kgWbLc47tpn0Jiacm9Oxw5qFvzoc2cFomQTRfFnzm3hGZ7HDhuDj5lxE274x8Hlj23kR/s400/Tc627.jpg)
kukus selama 10 - 15 minit, hidangkan dengan kelapa parut bercampur garam
1 comment:
terbaik dari dapur tc
Post a Comment