Friday, March 5, 2010

nasi minyak sungai udang

teringin nak makan nasi minyak, selongkr peti sejuk...ada bahan2 yang diperlukan, maka proses memasak pun bermula....... sukacita dingatkan......tokchik masak tak ada sukat2........main agak2 aja


bahan2nya
beras basmati........ dibasuh bersih.......disukat air secukupnya, rendam beras, paling singkat pun 1 jam........ kalau 2 cawan beras, airnya sebanyak 3 cawan TETAPI KUARANGKAN SUKU CAWAN AIRNYA.


bahan2

rempah penumis



bawang putih, bawang merah juga halia yang dikisar



daun pudina dan juga daun ketumbar serta kismis


panaskan m inyak sapi, tumis rempah penumis sehingga wangi, masukkan bahan2 kisar, tumis sehingga garing, tuang kedalam beras yang direndam tadi.jangan lupa tambahkan garam secukup rasa.


tambahkan yogurt tanpa perisa kedalam nasi yang sedang mendidih, gaul rata

tambahkan sedikit jus sunquick kedalam nasi, gaul rata...... tokchik tak letak setengah botol tau .cuma sekitar 3 sudu teh aja.


apabila air dah hmpir mengering, masukkan daun pudina, daun ketumbar dan juga kismis, sekali lagi .....gaul rata

biarkan nasi sehingga tanak......... ni petua tokchik.....jika takut nasi jelantah.....letakkan sehelai plastik.......tutup le periuk nasi rapat2..insyallah..... nasinya pasti cantik


ini le rupa nasi minyak tokchik



NOTA

BILA NASI DAH KERING, BUATKAN BEBERAPA LUBANG KECIL, LETAKKAN PEWARNA YANG KITA SUKA. BIARKAN NASI TANAK. SELEPAS ITU BARU DIGAUL ..... HASILNYA ........ JADI LE NASI YANG BERWARNA WARNI

boleh juga ditaburkan rempah beriani diatas nasi, bila nasi dah tanak, gaul rata

No comments:

Followers