Sunday, June 6, 2010

carot cake

bahan2nya

200 gram parutan lobak
100 gram kismis - warna kuning lebih sedap
250gram gula kastor
3 biji telur dipukul sedikit
180 ml minyak sayuran - tokchik guna minyak jagung
250 gram tepung berserbuk penaik
2 sudu teh rempah campuran ( rempah kek)
2 sudu teh serbuk halia - pilihan. tak suka jangan letak
1 sudu teh serbuk kayu manis
1 camca teh bikarbonat of soda


parutan lobak merah


tepung berserta bikarbonat of soda, rempah kek serta sebuk kulit kayu manis


180ml minyak jagung

pukul telur seketika dan campurkan dengan minyak jagung



cara-caranya:
sediakan loyang, lapis dengan kertas minyak

didalam bekas, satukan gula kastor, parutan lobak, kismis


masukkan telur yang telah dipukul dan dicmpurkan dengan minyak jagung, masukkan tepung yang telah diayak bersama serbuk rempah dan juga bikarbonat of soda, gaul rata

tuangkan kedalam loyang pembakar, bakar dengan suhu 180 celcius selama 45minit... harus kepanasan oven berbeza diantara satu sama lain, setelah 45 minit, cucuk dengan lidi untuk memastikan kek sudah masak sepnuhnya atau tidak

inilah hasilnya, rupa nampak macam tak cantik...... tetapi rasanya ...........sodap bah itu

No comments:

Followers