Tuesday, December 6, 2011

kurma daging



1.5kg daging (tc rebus dulu menggunakan pressure cooker)
rempah penumis
300ml santan pekat
8 biji bawang kecil yang dibelah dua
10-15 biji cili padi
kentang (pilihan)
3-1/2 sudu makan rempah kurma
3 sudu makan kerisik
3 batang serai dititik
1 biji bawang besar dimayang
perahan air asam jawa
garam dan gula secukupnya

kisarkan :
2 biji bawang besar
6 ulas bawang puteh
1-1/2" halia
1 sudu makan kas-kas (pilihan)

panaskan minyak
masukn rempah penumis serta bawang yang dimayang,
apabila bawang layu dan sedikit kekuningan, masukkn bahan yang dikisar
tumis sehingga garing, kemudian masukkan rempah yang telah dibancuh dengan perahan air asam jawa,masukkan serai yang dititik
tumis sehingga rempah pecah minyak
masukkan daging, gaul rata dan goreng seketika dengan rempah, masukkan santan dan air secukupnya
masukkan bawang kecil yang dibelah dua (ini akan membuatkan rasa kurma tu lebih manis) serta cili padi
masukkan kentang
apabila kentang dah empuk, masukkan kerisik
tambah garam dan gula secukupnya
tc suka kurma yang agak pekat kuahnya

No comments:

Followers