Tuesday, December 6, 2011

nasi tomato




sukatan beras dengan air untuk memasak nasi tomato/nasi minyak/nasi beriani/nasi bukhari yang tc gunakan adalah 1 : 1 , dalam erti kata lain 1 bahagian beras 1 bahagian air
sebelum memasak, rendam beras sekitar 30 minit, kemudian toskan

bahan asas untuk memasak nasi minyak, nasi tomato, nasi beringin, nasi beriani adalah
rempah penumis
halia,bawang merah, bawang puteh (dikisar)

tc suka gunakan air rebusan daging untuk memasak nasi
juga tc gunakn yougrt perisa asli bagi mendapatkan nasi yang lembut.

untuk penyedian nasi tomato kali ini, bahan2nya:
1. kisarkan
1 biji bawang merah,
5 ulas bawang puteh
1" halia

2. 1 tin kecil tomato puri
3. 3 sudu makan minyak sapi
4. 1 bekas kecil yougrt
5. 3 helai daun pandan
6. 3 sudu makan kismis
7. 3 sudu makan kan pes dalam tin (pilihan)
8. garam secukupnya
9. secubit gula

panaskan minyak sapi
tumiskan rempah penumis
masukkan bahan kisar, tumis sehingga garing
masukkan tomato puri dan tumis sehingga pecah minyak
masukkan air yang telah disukat,daun pandan dan yougrt,tambahkan garam secukupnya serta secubit gula, biarkan air mendidih, kemudian tuangkan kedalam periuk nasi (kalau memasak menggunakan periuk nasi eletrik/rice cooker)
tuangkan beras kedalam periuk, masukkan kismis dan kacang pes, biarkan air kering/tanak

nota:
kebiasaannya tc akan letakkan plastik sebelum menudung periuk
dengan cara begini wap akan terperangkap dan nasi akan masak dengn lebih cantik

No comments:

Followers