Monday, April 22, 2013

kueh bom aka onde-onde

lain tempat lain panggilannnya.....tpi tc biasa memanggilnya dgn nama kueh bom, hebat orang kita....bom pun dijadikan kueh...rasanya punca asal kueh ni dinamakan kueh bom bersebab setiap kali digoreng jikalau tak kena caranya ....pasti meletup...hahahahah.....

ini resepi kueh bom versi tc

intinya....buatlah ikut suka masing2...samada inti kelapa atau inti kacang hijau

untuk kulit nya:

250gram tepung pulut
25 gram tepung sagu / tepung gandum
175ml santan hangat (ambil daripda 1/4 biji kelapa - tuang air panas dan perah)
(tc panaskan sekejap dalam microwave)
1/4 sudu teh garam
100gram bijan

campurkan kesemua bahan diatas kecuali bijan
uli sebati dohnya
bahagikan kepada beberapa bebola kecil (tc tmbng seberat 30grm)
leparkan dan isikan intinya
golekkan keatas bijan

goreng didalam minyak yng banyak (goreng terendam )
pastikan suhu minyak tidak terlalu panas


nota:
untuk memastikan kulit kueh bom ini sentiasa lembab, tutup kuih yang dah siap dibentuk dengan plastik
jikalau ada bijan yang tertanggal...basahkan doh yg dah dibentuk...kemudian golekkan semula keatas bijan
penggunan santan panas semasa menguli adunan bertujuan memastikan kueh ini masak sepenuhnya


No comments:

Followers