ketupat atau lemang kalau dimakan dengan sambal kacang memang sedap. Tc sediakn sambal kacang yang seperti kuah sate.
resepinya :
bahan A (disangai / sangrai)
300 gram kacang tanah
1 sudu besar ketumbar
1/2 sudu besar jintan kasar
1/2 sudu besar jintan halus
untuk mendapatkan hasil yang lebih baik dan lebih cepat serta tak penant nak mengoreng kacang didalam kuali, tc panggang aja kacang tanah tu didalam microwave selama 6 minit (microwave tc powernya 850)
bila dikeluarkan daripada microwave dan kacan dah agak sejuk tc ambik sebiji dua dan masukkan kemulut...."oh,.....sedapnya, terasa macam digoreng cuma tak guna minyak" hati tc berbisik. kacang yang dipanggang dalam microwave masak keseluruhan.
kacang tanah yang dah disangrai tu ditumbuk / dikisar kasar2.
ketumbar jintan tu kenalah sangrai dalam kuali dan kisar halus
bahan B (kisar halus) :
15 tangkai lada kering - nk pedas tambah lagi
2 labu bawanng besar(tc suka guna banyak bawang sebab lebih manis)
5 ulas bawang puteh
1" halia
1" lengkuas
3 batang serai
air asam jawa
bahan C :
gula melaka /gula pasir
garam secukupnya
penyediaannya:
tumiskan bahan kisar sehingga naik bau dan garing, teruskan menumis sehingga pecah minyak
masukkan air dan masukkan kacang yang dah dikisar kasar2
masukkan air secukupnya
masukkan ketumbar jintan yang dah disangrai
rebus sehingga kacang lembut
tambahkan garam dan gula secukupnya (tc guna gula melaka)
kuah kacang ni kena manis ....baru terasa sedapnya
cara mudah yang tc buat
didalam pressure cooker, tc masukkan kacang tanah yang dah ditumbuk kasar. tambahkan air secukupnya.
tuangkan bahan kisar yang dah ditumis garing tadi juga ketumbar jintan yang dah disangai
rebus sekitar 20 minit (masanya bermula apabila wisel dipressure cooker tc mula berdesir)
nota
boleh dicampurkan dengan daging dan ayam tua...
yang ni tc biasa makan dirumah orang bugis kampung pekajang gelang patah johor
No comments:
Post a Comment