Thursday, February 23, 2012

apam beras



Apam Beras
sumber- journal resepi bdaria...harap dihalalkan sebab saya copy dan paste resepi anda untuk dikongsi dengan yang lain

Bahan-bahannya:

A) Tapai Nasi

250gm nasi yang telah dimasak dan disejukkan
1/2 tsp ragi - dihancurkan
2 tsp gula
1 tsp air


Cara-caranya:-
1.Gaul semua bahan hingga sebati, masukkan kedalam bekas kedap udara dan bertutup. Perapkan ditempat yang gelap selama 48 jam.


B) Bahan Apam
1 paket tepung beras (500gm)
270gm tapai nasi
3 cawan air
1 1/2 cawan gula
1 tsp yis
2 tsp Eno (2 paket Eno Biru)

tc gunakan pendekatan orang malas...tc campurkan semua bahan B dan kisar, kemudian tc perapkan (buat sebelum nak tidur jam 11 malam) keesokkan paginya sekitar jam 6.30 tc kukus
panaskn kukusan terlebih dahulu
tc bahagikan adunan kepada 4 bahagian
sepeket eno tc bahagikan kepada 2 bahagian sama banyak
tc ambil 1 bahagian adunan dan campurkan dgn 1/2 paket eno, digaul rata
tc kukus selama 10 minit dengan api yang kuat


komen tc....
apam ni memang lembut dan gebu.....
terima kasih pada http://www.resepidaria.com

2 comments:

cik cek said...

Lamanya tak makan apam beras cam gini...sedapnya...mekar sejambak..cantikkkk...:)

tok_chik said...

alhamdulillah...respi ni menjadi
lembut dan gebu sampai kepetang
nak ucap terima kasih sekali lagi kepada pemilik journal resepi badaria

Followers