Friday, February 24, 2012
huat kue
selalu terpandang rakan sekerja berbangsa cina membawa kueh ni ke tempat kerja, kelmarin tc minta resepinya sebab teringin nak mencuba gara2 tergoda melihat apam yang mekar ni
resepinya:
300gram tepung gandum
1 biji telur
100 gula merah (tc beli kat tesco - bukan jenis gula merah yang berketul2 tu)
100 gram gula pasir
6 gram yist
1/2 sudu besar majerin (lebih kan sikit)
225ml air
1/2 sudu air abu (kurangkan sedikit )
penyediannya (tc guna mixer)
dalam bekas, tc masukkan tepung, gula, majerin, yist
putar sehingga menjadi seperti serbuk roti
kemudian tc masukkan telur...putar sebati
baru dimasukkan air dan air abu....tc putar pasa kelajuan no 1 selama 10 minit
perapkan adunan sekitar 4 -6 jam
gunakan senduk/sudip/hand whisk, adunan yang telah naik tadi digaulsekali lagi untuk "membuang anginnya"
panaskan kukusan,
masukkan adunan kedalam bekas pengukus,
kukus selama 15 minit dengan api besar
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment